Klaus Iohanis: Școala va începe la 14 septembrie

Klaus Iohanis: Școala va începe la 14 septembrie

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut referire astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că școala în învățământul preuniversitar va începe la 14 septembrie, iar pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv la instituțiile de învățământ. Decizia de reluare a activității școlare va fi luată la nivel administrativ local, funcție de trei proiecții de scenarii, care nu vor fi valabile tot anul școlar, ci se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală.

Pentru fiecare judeţ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia privind scenariul. „Decizia dacă elevii merg la şcoală sau învaţă online se ia pentru fiecare şcoală în parte la nivel de judeţ, sigur, la propunerea şcolii și a Inspectoratului Școlar. Ministerul Sănătății lucrează la normele sanitare care vor trebui îndeplinite. Este vorba de norme de distanţare, igienă, dezinfecţie etc. și ele vor fi făcute publice în zilele următoare”, a declarat Klaus Iohannis, Președintele României.

Criteriul de care se ține cont în stabilirea acestor scenarii este numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Astfel:

  • Scenariul VERDE înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
  • Scenariul GALBEN (risc mediu) – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
  • Scenariul ROȘU se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.

Administrațiile locale vor decide și dacă situația din teritoriu implică angajarea de personal suplimentar în școli sau chiar de suplimentarea plății personalului existent, în condițiile în care este nevoie de norme suplimentare.

SORIN OȘAN

Lasă un răspuns