Ioan Rusu, primar Ezeriș: „Pentru a primi finanțare mi s-a sugerat să schimb partidul!”

Ioan Rusu, primar Ezeriș: „Pentru a primi finanțare mi s-a sugerat să schimb partidul!”

Ioan Rusu este primarul comunei Ezeriș și este unul dintre cei mai longevivi edili din județul Caraș-Severin, fiind la al cincilea mandat.

Comuna Ezeriș este compusă administrativ din localitățile Ezeriș și Soceni.

GCS: Domnule primar, de cât timp sunteți la cârma comunei? Cum v-ați caracteriza activitatea?

I.R.: În prezent sunt la al cincilea mandat la Primărie, din anul 2000. Activitatea mea la primărie o consider ca fiind mulțumitoare, după cinci mandate.

GCS: Vorbiți-ne despre proiectele comunei Ezeriș, cu preponderență, cele din mandatul 2016-2020, cu părți bune și piedici, dacă ați intâmpinat.

I.R.: De-a lungul timpului au fost implementate mai multe proiecte majore la nivelul comunei, cum au fost alimentarea cu apă, rețeaua de canalizare a comunei, asfaltări de străzi și drumuri agricole. Referitor la perioada 2016-2020, am finalizat investiții care au fost începute în mandatul anterior și mă refer aici la unul dintre drumurile agricole, apoi am finalizat reabilitarea celor două școli gimnaziale, cea de la Ezeriș și din Soceni, finalizarea lucrărilor de asfaltare a celor șase kilometri de străzi în intravilanul celor două localități ale comunei, regularizarea paraului Tău în intravilanul localităților, lucru finalizat în anul 2018. În prezent, regularizăm și decolmatăm pârâul Tău de la Soceni la Ezeriș, în extravilanul celor două localități. S-au finalizat lucrările la clădirea ISU și tot la acest capitol am finalizat licitația pentru achiziționarea unui buldoexcavator și care trebuie livrat in următoarele zile.  Suntem în stadiu de licitație și tot pe fondurile europene,  a modernizării căminelor culturale și-n prezent se jurizează ofertele depuse de trei societăți comerciale care s-au inscris la licitație. Avem intocmită  documentația pentru alimentarea cu gaze naturale a localităților Ezeriș și Soceni și o să vedem pe ce programe o să accesăm proiectul, pe fonduri guvernamentale sau europene. Acestea sunt proiectele finalizate sau în curs de finalizare. Ar mai fi câteva proiecte mai mici, să le spun așa, care sunt în lucru, cum este proiectul extinderii drumului agricol în zona ieșirii pârâului Tău din Soceni, pe drumul național, pe stânga și pe dreapta, în zona Brutăriei. Există un alt proiect, cel al modernizărilor rigolelor pentru apa pluvială, prin rigole betonate, pentru că în prezent sunt rigole de pământ. În așteptare este un proiect considerat mare, asfaltarea a încă 9 kilometri de drumuri agricole, care in mandatul acesta mi-a fost scos politic de la finanțare, dacă este să vorbim și de lucrurile astea. A fost scos la sugestia unor oameni politici din județ, în anul 2017- 2018. AFIR Timiș din regiunea V Vest l-a declarat în prima fază eligibil, după care s-a revenit asupra deciziei, al presiunii politice. 

GCS: O secundă. Dumneavoastră fiind primar PNL, iar in vremea aceea, guvernarea era de stânga! Nu ați primit nici un fel de explicație pentru respingerea  proiectului?

I.R.: Nu s-au dat explicații, dar mi s-a sugerat să merg la un anumit restaurant din Caransebeș, unde probabil voi semna o adeziune la partidul, aflat atunci la putere. Am refuzat acest lucru și probabil datorită acestui fapt nu mi s-a mai aprobat finanțarea care ni se cuvenea, nu mie personal, ci comunei si locuitorilor din Ezeriș și Soceni. Este bine să se știe lucrurile acestea, pentru că am văzut zilele acestea, că unii politicieni care au fost pe la guvernare țipă ca din gură de șarpe că au făcut lucruri mari, că au lăsat în țara asta numai lapte și miere și cei care sunt acuma și guvernează, nu au găsit această „bunăstare” lăsată de ei.

Finanțarea unui proiect de 1.000.000 de euro era condiționată de semnarea unui adeziuni. Nu vrem să fim răutăcioși, viața merge înainte, iar eu îmi doresc să găsesc în perioada imediat următoare și răspuns la finanțări. Odată finalizat proiectul se scot utilajele agricole de pe două drumuri naționale DN 58A, Lugoj – Soceni și DN 58, Soceni – Resita. Se degrevează pratic circulația de pe drumurile naționale, care este și așa prea greoaie.

 

    

Lasă un răspuns