Impozităm sau nu ,,făcătoarele”?

Impozităm sau nu ,,făcătoarele”?

Impozităm sau nu ,,făcătoarele”?

A face sau a scoate bani din piatră seacă nu e un lucru imposibil. Trebuie să te adaptezi la cerințele pieței, să ai curaj și să fii inovativ. Meseriile trebuie să țină pasul cu timpul, cu progresul civilizației.
Ministerul Muncii este cel care avizează, în urma unor documente propuse de angajatorii publici sau privați validitatea acestora. În funcție de criteriile de beneficiu unele sunt acceptate iar altele respinse. Un curs de calificare acreditat este o condiție imperativă pentru a reuși. Astfel în Nomenclatorul de la Ministerul Muncii au apărut în ultimii ani câteva meserii care țin de realitatea prezentului de pe piață. Enumerăm: consilier de cuplu, lucrător hotelier, broker de servicii pentru afaceri, tehnician de imprimare 3D, inginer în domeniul securității IT, instructor dresaj câini ghizi, tehnician de instalare și de mentenanță turbine eoliene.
În ultima propunere a apărut validarea unei meserii destul ce curioase, cea de ,,numerolog”! Argumentul recunoașterii și impozitării acestei meserii funcționează pe principiul ,, dacă nu este interzisă o anumită activitate, ea se desfășoară iar dacă nu e interzis să practici numerologia, există oameni care o practică. Și acești oameni trebuie să spună cu ce se ocupă ca să plătească impozit”.

Citește și: Țurțuri de iarnă… 

Munca la negru este o activitate ilegală și se sancționează în consecință. Situația în sine propusă la Ministerul Muncii ne amuză, pot apărea ,,ghicitori sau descântători” autorizați. Atâta vreme cât există naivi care le plătesc serviciile trebuie să plătească și impozit către stat. În satele bănățene există o tradiție. Când decedează cineva, familia întocmește o persoană așa-zis ,,calificată” care să coordoneze serviciile funerare. Ea se numește în termen popular ,,făcătoare”. Atribuțiile includ desfășurarea în bune condiții a serviciilor funerare, împlinind sau atribuind sarcini pentru ca să nu lipsească nimic.
Nu vreau să intru în detalii. Am văzut partea pozitivă a acestei așa-zise ,,meserii” care nu necesită neapărat o anumită impozitare. Sumele pentru activitatea celor două/trei zile prestate sunt derizorii. Ar fi râsul curcilor! Dar totul poate fi posibil într-o bună zi obținerea unei astfel de autorizații pentru că statul are întotdeauna foame de bani. Mai amintim că printre meseriile recunoscute de stat au mai apărut cele de bioenergetician, instructor de ergoterapie și terapeut în terapii complementare. Așadar, pentru orice serviciu prestat contra-cost trebuie plătit impozit.

sursa foto: Wikimedia

Lasă un răspuns