Guvernul Orban are soluții: „Clădim România!”

Guvernul Orban are soluții: „Clădim România!”

Viorel Bașag, șeful Departamentului Economic, Întreprinderi Mici, Mijlocii și Întreprinderi Mari al Organizației județene PNL Caraș-Severin, a vorbit într-o recentă conferinţă de presă susţinută la Reşiţa despre măsurile prevăzute în Planul Național de Investiții și Relansare Economică. Acesta a fost prezentat în luna iulie prin sloganul „Clădim România!” și are drept obiectiv schimbarea paradigmei de dezvoltare a ţării, prin programe de susținere și protejare a locurilor de muncă și granturi de sprijin pentru repornirea Întreprinderilor Micro, Mici şi Mijlocii  afectate de criza de Covid-19.

Viorel Basag

În cadrul conferinței, au fost prezentate granturile de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru și investiții, pentru microîntreprinderi, în valoare de 2.000 de euro pentru SRL-urile  fără salariați din toate domeniile de activitate. Ajutorul guvernamental are rolul de a acoperi cheltuielile pentru realizarea stocurilor, plata furnizorilor, chiriilor și a utilităților. Viorel Bașag a vorbit despre schema de ajutor pentru activitățile de comerț și servicii afectate de pandemia de Covid-19, prin finanțarea chiriilor pentru perioada în care desfășurarea activității comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată pe perioada Stării de urgenţă sau de alertă. Subvenția va asigura plata  chiriei pentru o perioadă de trei luni.

Capitalul de lucru pentru repornirea activităților economice pentru IMM-uri este de maximum 125.000 de euro și se aplică în domeniile HoReCa, Turism, Transporturi şi Evenimente.

„Sunt programe de finanțare nerambursabilă pentru creșterea competitivității Întreprinderilor Micro, Mici şi Mijlocii, și vorbim aici de sprijinirea acestora, în această perioadă a crizei generate de Covid-19. Sunt granturi pentru investiții și pentru reconversia economică a IMM-urilor, cu valori între 50.000 şi 200.000 de euro, și sunt destinate firmelor mici care-și desfășoară activitatea în industriile sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcții, transport, turism și confecții. Este binecunoscută poziția celor de la Farmec Cluj, care și-au schimbat tipul de producție și s-au axat pe fabricarea de biocide și măști pentru față, după apariția pandemiei”, a spus omul de afaceri reșițean.

Viorel Bașag a mai vorbit despre granturile pentru investiții  prevăzute în Programul Operațional Regional 2014-2020 – Axa 2.1, prin care microîntreprinderile sunt susținute cu sume de până la 200.000 de euro. Programul Operațional Regional 2014-2020 – Axa 2.2 prevede granturi pentru creșterea competitivității întreprinderilor mijlocii, pentru  alocarea suplimentară de fonduri de până la un milion de euro. Mai există granturi pentru dezvoltarea întreprinderilor mari prin finanțarea investițiilor majore în creșterea productivității, cu valori cuprinse între  două şi şase milioane de euro.

Toate acestea sunt doar câteva dintre măsurile de relansare economică pe care Guvernul Orban le aplică, în această perioadă dificilă pentru mediul de afaceri, generată de pandemia de Covid-19, a mai spus Viorel Başag.

FLORIN ȘTIUBE

Lasă un răspuns