De ce să (mai) participăm la concursuri și olimpiade școlare?

De ce să (mai) participăm la concursuri și olimpiade școlare?

De ce să (mai) participăm la concursuri și olimpiade școlare?

Societatea contemporană tinde să reconfigureze treptat conceptul de competiție școlară. Zilnic, auzim în mass-media despre răul pe care ierarhizarea îl produce în dezvoltarea emoțională a copiilor. Se inoculează ideea că premierea în sine aduce multe neajunsuri asupra modului în care elevii se percep pe ei înșiși în raport cu ceilalți, ca și cum ar fi aceasta o noutate! Se vorbește despre posibile complexe care s-ar dezvolta pe fondul unei așa-zise inechități.
Cu toate acestea, să nu uităm contextul în care aceste concursuri și olimpiade școlare au apărut și care are o evidentă legătură cu faptul că școala nu se adresează doar elevilor de masă. Este recunoscut faptul că în fiecare clasă există vârfuri care excelează la cel puțin o disciplină, la un sport, care au talente în anumite domenii, iar școala trebuie să creeze și pentru aceștia situații în care să își valorifice potențialul, în care să își testeze modul de gestionare a emoțiilor, răbdarea, creativitatea.
Chiar dacă se promovează ideea că fiecare om este deosebit, că fiecare dintre noi are acel ceva care îl individualizează, și că nu e important să excelăm într-un domeniu, fiindcă gradul de satisfacție este dat de ceea ce ne face pe noi mulțumiți, nu de premiul sau diploma obținute, consider că încă e nevoie de concursuri și olimpiade școlare. E nevoie de competiție, pentru că e nevoie ca elevii să învețe să se auto-construiască. Elevii trebuie provocați să iasă din zona lor de confort, care poate fi sala de clasă, unitatea de învățământ în care studiază, să facă față stresului, într-un mediu extern, să își verifice competențele cognitive, emoționale, volitive.
Citește și: Drumul spre excelență, la Centrul de Excelență Caraș-Severin
Este calea spre progres. Or, cum ar putea lumea înainta, dacă nu ar avea o oglindă în care să se privească. Nu există identitate fără alteritate. De aceea, zic: Participați la cât mai multe concursuri și olimpiade școlare. E vremea lor și e vremea voastră.
Ca director al Centrului Județean de Excelență, încurajez orice formă de învățare, atâta timp cât ne face mai buni și mai adaptați societății. Vă las, mai jos, calendarul competițiilor școlare din anul școlar 2022-2023. Succes! 

Prof. Loredana Conciatu – Director Centrul Județean de Excelență

Calendarul Competițiilor școlare din anul școlar 2022-2023

Lasă un răspuns