CSO Anina, echipa revelație a campionatului județean

CSO Anina, echipa revelație a campionatului județean
CSO Anina este echipa orașului și vicecampioana de toamnă din liga a 4-a Caraș. Ea este și în topul clasamentelor statistice ale ligii a IV-a Caraș-Severin. Anina are cel mai bun atac din serie cu 54 de goluri realizate, urmată de Magica Caransebeș cu 47 de reușite. În plan defensiv, CSO Anina ocupă locul doi cu 14 goluri primite, iar Magica Caransebeș are doar 6 goluri încasate.

Despre lucrurile frumoase petrecute în fotbalul de la Anina, am stat de vorbă cu Ioan Badea, președintele și totodată antrenorul echipei CSO. Inedit este faptul că Ioan Badea și-a făcut ucenicia în fotbal la clubul propriu, ACS Viitorul 2014 Anina.

Lotul cu care CSO Anina a obținut locul doi în turul de campionat 2021/2022.
C. Badea, Șerbu, Casandra – portari.
Curcudel, Cristian, Românu, Fomitescu, Alăzăroaie, Tuculia, D. Străin, Velcotă – fundași.
Olaru, Tătar, Băloi, Roșian, Boboescu, Militaru, Popa- mijlocași.
Crăciun, Vlad, Nagy, Sabo, L. Străin – atacanți.

CSO Anina

Rep.: Pentru început, cine este Ioan Badea, președintele și totodată antrenorul echipei CSO Anina?

I.B.: Sunt un om normal, iubitor de fotbal care acum 8 ani a decis să ofere din experiența fotbalistică și nu numai. Am înființat împreună cu soția, clubul particular de fotbal copii și juniori ACS Viitorul Anina 2014. A fost o decizie care mi-a schimbat pur și simplu viata! Iar de aproape un an sunt președintele și antrenorul, împreună cu Cosmin Olaru, echipei de seniori CSO Anina.

Rep.: Echipa orașului Anina este pe locul doi la finalul turului! Cum caracterizați traseul echipei?

I.B.: Da, CSO Anina a terminat pe locul 2 turul campionatului. Să nu uitam ca am fost lideri din etapa 3 până în etapa 11 când s-a soluționat favorabil pentru echipa din Magica contestația de la meciul cu Bozovici. A fost un tur de campionat foarte bun al echipei noastre, cu 9 victorii, un egal și o înfrângere. Așa cum le-am spus și băieților, cred că Anina are cea mai bună echipă din ultimii 25 de ani, de când Minerul Anina a retrogradat în liga 4. Acest fapt este demonstrat de evoluția echipei. A fost pentru prima oară din 1997 când Anina se luptă cu șanse reale pentru promovarea în liga 3. Evoluția și rezultatele echipei sunt strâns legate de faptul că ne bucurăm de sprijinul Primăriei Anina, a domnilor Gheorghe Românu și Daniel Danu. Au fost alături la fiecare meci de acasă. Iar pentru prima dată echipa CSO Anina are și sponsori!

CSO Anina - un nou inceput!

Viorel Contescu și Solomon Silviu mari iubitori de fotbal, au reușit ceva unic, pentru jucătorii Aninei. Au adunat mai mulți sponsori care au venit alături de echipa care ne sprijină foarte mult în remunerarea financiară a fotbaliștilor. Cu mai multă atenție la finalizare și puțin noroc puteam termina turul chiar pe primul loc.

CSO Anina - un nou inceput!

Trebuie să recunoaștem că în meciul direct cu Magica, echipa din Caransebeș a fost mai bună, chiar dacă noi Anina am deschis scorul prin Iță Crăciun.

Rep.: În componența echipei sunt doar jucători localnici! Se poate obține mai mult decât liga a IV-a în acest moment?

I.B.: Echipa este formată din jucători localnici cu o singura excepție. În acest moment pot spune că am obținut mai mult decât ne propusesem la începutul campionatului. Obiectivul nostru pentru acest campionat a fost clasarea în primele 5 locuri. Nu pot spune acum, că se poate obține mai mult.

Cu toate acestea îmi doresc promovarea, dar portarul nostru Badea Ciprian a fost împrumutat până în vară la CSM Lugoj. Este un mare minus pentru noi, Ciprian având evoluții foarte bune în poartă. După părerea mea și nu numai cred că în turul campionatului a fost cel mai bun portar din liga 4. El trebuie să crească valoric și tocmai de aceea a acceptat provocarea celor de la Lugoj. În perspectivă tot CSO Anina va fi beneficiara acestei investiții în viitor în pregătirea portarului. Noi vrem să jucăm fotbal și rezultatele vor veni. Nu am pus presiune pe băieți niciodată. Le-am zis doar că au valoare și asta trebuie să demonstreze și în teren. Obiectivul meu personal este ca anul acesta să ne omogenizăm echipa. Aceasta este formată din mulți juniori ai clubului meu ACS Viitorul Anina. Vrem să creștem frumos împreună, iar la anul să ne batem la primul loc dacă ne vom menține aceeași jucători. Sperăm ca anul acesta să ne renovam și baza sportivă. În prezent la stadion au început deja renovările.

CSO Anina

Rep.: Fostul președinte al echipei dorea să promoveze cu Minerul Anina. A spus-o răspicat că nu se poate mai mult decât cu jucători „stranieri”. Care teorie stă în picioare? Cea actuală sau cea vehiculată de Marian Mesinschi?

I.B.: Probabil la vremea respectivă așa gândea domnul Mesinschi. Că Anina nu poate fi în top fără „stranieri”. Eu de mult timp am zis că atunci când voi ajunge antrenor la CSO (Minerul) Anina echipa va fi formată în cea mai mare parte din jucători din oraș! Acesta a fost dorința mea. Aceea de a demonstra că avem fotbaliști talentați, atât seniori cât și juniori, în oraș! Sunt de concepție că dacă vrei să faci ceva bine, trebuie să-ți dorești cu adevărat. Noi am demonstrat că se poate.

Conducerea Primăriei mi-a dat mână liberă în plan sportiv. Nici domnul primar sau domnul viceprimar nu s-au băgat la echipă, că trebuie să joace x sau y sau că trebuie schimbat ceva la programul de pregătire. Dimpotrivă, m-au susținut în toate deciziile pe care le-am luat. Până acum fotbalul a luat-o pe o pantă ascendentă la Anina. Avem chiar o micuță galerie Peluza Sud care meci de meci sunt la datorie și ne susțin. Mă bucur că rezultatele și jocul echipei a făcut ca lumea să se reîntoarcă în tribune, așa cum era „pe vremuri”.

Citește și: Un nou început la CSO Anina!
Rep.: Care a fost meciul de vârf al Aninei în tur? Dar meciurile care doriți să le uitați?

I.B.: Cel mai bun meci al nostru a fost cel cu Oravita. Era și decisiv pentru ambele echipe. Înaintea meciului ambele echipe eram la egalitate pe primul loc cu 5 victorii și o înfrângere. Toată echipa a jucat la superlativ. Scorul de 4-0 a fost puțin mincinos. Echipa din OraviȚa a avut multe ocazii de gol, dar forma foarte bună a portarului nostru le-a dat aripi jucătorilor mei care au învins. Nu cred că pot spune ca doresc sa uit vreun meci. Consider că de la fiecare meci bun sau mai puțin reușit avem de învățat. Altfel nu am fi putut progresa.

Rep.: Câteva cuvinte despre colaborarea dintre Viitorul Anina 2014 și CSO Anina. Viitorul fotbalistic al Aninei este asigurat de acum pentru ani buni…

I.B.: Eu de când am înființat clubul am dorit o colaborare între cele 2 echipe, dar cei care au condus în trecut echipa nu s-au bazat pe juniori pentru a putea avea Viitorul asigurat la echipa. S-a preferat altă strategie. De exemplu acum în primul 11, în echipă sunt 8 jucători foști elevi de ai mei la juniori. Un lucru care spune multe.

Iar la Viitorul Anina se muncește bine. În toamna trecută 2 jucători născuți 2006, Purea Marcel și Schinteie Alexandru au fost transferați la Ripensia Timisoara. Au trecut la nivelul următor, cum se spune. Meci de meci sunt titulari, iar probabil din vara încă 2 din cei mai talentați jucători ai noștri, Fomitescu Raul și Tătar Denis vor face pasul acesta. Fomitescu a jucat meci de meci titular la seniori chiar dacă are doar 15 ani și a făcut-o bine.

Rep.: Cuvântul de ordine la Anina este disciplină și performanță, începând de la Daniel Danu și până la … Buzdug dacă dorești…

I.B.: Cuvintele de ordine la Anina sunt și multa muncă, eforturi de a ne depăși condiția, respectul. Am învățat că și atunci când nu mai putem, de fapt mai putem puțin. La Viitorul Anina și acum și la CSO Anina se pune bază pe juniori, pe respectul reciproc atât în teren cât și în afara lui. Vă dau doar 2 exemple despre 2 fotbaliști seniori, Curcudel Marius și Bogdan Românu. Aceștea în trecut erau abonații arbitrilor la cartonase galbene și roșii. În prezent au foarte puține cartonașe galbene și nici unul roșu. Iar consecința este că își văd de joc, de echipă. În prezent, meci de meci sunt printre cei mai buni jucători ai echipei.

CSO Anina - un nou inceput!

Rep.: Care este obiectivul Aninei în acest campionat? Și în următorii doi ani?

I.B.: Când domnul primar și domnul viceprimar au dorit sa se întâlnească cu mine pentru a-mi propune sa preiau echipa, mi-au spus că doresc să reînvie fotbalul la nivel de seniori la Anina. Să încercam să aducem lumea la stadion, să promovăm copiii noștri din oraș la echipa, să încercăm sa facem o echipa respectata în județ. Practic erau exact și dorințele mele. Eram pe aceeași lungime de undă. De aceea și suntem acolo sus. Toți ne dorim același lucru.

Pentru a fi corect, trebuie să recunosc că anul acesta ne va fi greu sa promovam. Vrem să o luam pas cu pas. Nimeni nu se aștepta să fim în lupta pentru promovare… Nici chiar eu.. Nu dorim să promovăm acum și anul viitor să retrogradăM. Liga 3 este alt nivel, alte costuri.. Din discuțiile avute cu conducerea primăriei în acest an se va renova baza sportivă (vestiarele). Vom încerca să mai aducem sponsori și mai puternici financiari alături de echipa pentru a putea spera la promovarea și la rămânerea în liga 3. Și da obiectivul pentru următorii doi ani este promovarea. Dar asta nu înseamnă că nu ne vom juca șansele la primul loc și anul acesta.

Rep.: Ce este de remarcat acum la CSO Anina?

I.B.: La CSO Anina, toți ne dorim să facem treabă. Numai este o echipa ruptă în doua sau mai multe grupulețe.. Chiar dacă sunt doar de un an aproape la o echipa de seniori, cred că am reușit să am o echipa de oameni cu caracter, care își cunosc lungul nasului.. Iar unii dintre ei și-au depășit condiția. Mă bucur că Curcudel cu Olaru practic trăiesc o a doua tinerețe. Sunt un exemplu de devotament și dăruire pentru juniorii din echipă, Străin Liviu chiar dacă are o vârstă mai are un cuvânt de spus pe teren. Momentant a preferat să plece la Ezeriș. Vlad Iulian încet – încet își revine la forma de acum câțiva ani când juca în liga 2 la CSM Reșița. A avut o evoluție foarte bună în meciurile jucate. Sperăm să își revină după o accidentare urâtă. Mă bucur ca Crăciun Mihăiță și-a revenit la forma de altădată. El este fiind golgeterul echipei și după părerea mea printre cei mai buni jucători din liga 4.

Rep.: Datorită faptului ca nu aveți obiectiv promovarea l-ați cedat pe fiul dv, portarul Badea Ciprian la CSM Lugoj?

I.B.: A fost o decizie grea. Am luat-o exact din acest motiv. Conducerea clubului din Lugoj l-au dorit de anul trecut, de când am preluat echipa. Nu am vrut eu să îl las atunci și cred ca am făcut foarte bine! Ciprian a apărat meci de meci, a făcut-o foarte bine și a contribuit la clasarea foarte bună a echipei noastre atât în minicampionatul din primăvară cât și din turul campionatului acesta. Ceea ce i-a dat multă încredere în el, după pauza de un an de zile din cauza pandemiei. Chiar ne-am îndeplinit un vis, tata și fiu în aceeasi echipa impreuna pe teren la meciul de la Prigor când am marcat și un gol și am și câștigat.

În aceasta iarnă cei de la Lugoj l-au dorit din nou și am fost împreună la discuțiile cu domnul președinte Anghel Mihai. M-au uimit condițiile, proiectul pe care mi l-a expus domnul președinte și dorința sa îl aibe pe Ciprian la ei în echipă. S-a adus un antrenor de portari care sa se ocupe personal doar de Cipi, care practic ii face programul zilnic de alergări, sala și îl și însoțește la fiecare antrenament fie că este pe teren sau la sala de forță. Totul este pus la punct foarte bine, iar condițiile sunt mai bune ca la multe echipe de liga 3. Sper să promoveze anul acesta, CSM Lugoj fiind la un punct de primul loc. Practic cu un ochi plâng pentru că am pierdut, un jucător de bază. Mă bucur însă pentru că știu că poate să evolueze și să crească valoric mai mult decât dacă era la Anina.

Lasă un răspuns