Cometa verde

Cometa verde

Cometa verde.
Multe vede și aude omul la viața sa. Există însă lucruri pe care le auzim și vedem și care ne scot din sfera obișnuită.

Printre acestea chiar și privitul spre cer, spre cosmos. Nu e bășcălie. Potrivit înțelepților greci, cosmosul este lumea cosmică a vieții umane de zi cu zi. Într-o astfel de lume, totul este corelat, reglat și aranjat: pământ și râuri, cer și soare: totul slujește vieții. Mediul natural al unei persoane, viața și moartea sa, lumea transcendentală strălucitoare a divinității, toate funcțiile vitale ale unei persoane sunt efectul unei cauze. Cosmosul este etern și nemuritor în timp ce omul este finit și trecător.
Am aflat că am privilegiul de a mă enumera printre aceste ființe finite de a vedea pe viu ,,Cometa verde” care poate observată și de pe Pământ odată la 50.000 de ani! Cunoscută sub numele prozaic de C/2022 E3 ZTF a trecut ultima oară pe lângă Pământ în urmă cu cincizeci de mii de ani, când deșertul Sahara era umed și fertil, iar epoca de piatră din Africa abia începea. Ea a reapărut recent pe cer, iar oamenii au observat-o deja cu ochiul liber. Experții spun că pe 1 sau 2 februarie, data la care cometa se va afla în punctul cel mai apropiat de Pământ, ar fi cel mai bun moment pentru o astfel de observație, dar – cu un binoclu sau un telescop – este posibil să facem acest lucru încă de pe acum. De ce o cometă verde?
Citește și: Țurțuri de iarnă
Doi astronomi, Bryce Bolin și Frank Masci, au descoperit-o pe 2 martie 2022. Aceștia au folosit instalația Zwicky Transient Facility, alcătuită dintr-o cameră ultrasensibilă atașată la Telescopul Samuel Oschin de la Observatorul Palomar din California. În acel moment, cometa era prea departe pentru a fi observată cu ochiul liber (sau chiar cu telescoape obișnuite). Până în noiembrie, ea a ajuns până la punctul în care era aproape vizibilă cu un binoclu de cea mai bună calitate, din zonele întunecate. De ce este verde totuși? Culoarea verde poate fi explicată prin prezența anumitor compuși în capul cometei, carbon diatomic și cianogen.
„Sub efectul luminii solare, ambele substanțe respective emit o lumină verde”, a explicat pentru Newsweek Gianluca Masi, un astronom din cadrul proiectului Virtual Telescope Project. În perioada când cometa se va afla la distanța minimă față de Pământ (1-2 februarie 2023), Luna se va apropia de faza de Lună Plină (5 februarie 2023), singura perioadă fără Lună pe cer fiind la finalul nopților. Sper să fie senin să o pot vedea.
sursa foto: Credit: Gettyimages

Lasă un răspuns