Activități culturale sub egida Consiliului Județean!

Activități culturale sub egida Consiliului Județean!

Activități culturale sub egida Consiliului Județean!

Consiliul Județean Caras-Severin prin Muzeul Banatului Montan Reșița, Teatrul de Vest, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș în colaborare cu Complexul Muzeal Arad, în parteneriat cu Consiliul Județean Arad organizează următoarele manifestări culturale în perioada 9-14 mai la Reșița și Caransebeș:

Reșița
Noaptea Europeană a Muzeelor la Muzeul Banatului Montan, sâmbătă, 13 mai 2023, ora 17:00
Expoziții și activități:
”Identități fragile. Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” – un proiect muzeal ce prezintă obiecte-emoții devenite simboluri ale pandemiei, în fapt o colecție de drame și experiențe personale încapsulate într-o traumă colectivă; este primul muzeu participativ dedicat pandemiei și care ilustrează tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi; colecția este compusă din obiecte donate de oameni din toată țara, inclusiv de către reșițeni;
 „Sic transit…” expoziția personală Suzana Fântânaru;
 Cusături și port popular în Banat;
 Trecutele expoziții;
 Prezentare film documentar „100 de ani de film românesc”;
 Sesiune de caricaturi;
 Atelier de facepainting (pe terasă);
 Atelier-concurs „Găsește comoara!” (în curte și în expoziții)
Citește și: Nikola Tesla – Omul din viitor, o expoziție în premieră la Reșița
Teatrul de Vest Reșița
DON QUIJOTE
Duminică, 14 mai 2023, ora 19:00 pe scena Teatrului de Vest va avea loc spectacolul Don Quijote după Miguel de Cervantes, Regia Ion Ardeal Ieremia. Scenografia: Inocențiu Ieremia
Sound design și muzică originală: Horea Crișovan
Distribuția: Alexandru Moldovan, Florin Ruicu, Camelia Ghinea, Claudiu Gabor, Robert Danci, Cezara Crețu, Dobrea Ioana, Marius Tudor, Ana-Maria Cizler, Rusalina Bona, Sorin Fruntelată, Alin Turcu, Alis Pelle.
“În secolul nostru în care visătorii sunt considerați cel mai degrabă nebuni, destinul lui Don Quijote cu siguranță ar fi arătat altfel. Încercam să imaginăm acest personaj, privit prin ochii sticloși ai omului contemporan.” Ion Ardeal Ieremia (regizor)
Caransebeș
La Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș se vor desfășura următoarele evenimente
Miercuri, 10 mai 2023, ora 13:00
Vernisajul expoziția ‘’Diversitate și unitate în costumul popular românesc’’, miercuri 10 mai 2023, ora 13:00, la sediul instituției de cultură din orașul Caransebeș.
Expoziția reprezintă o colaborare inedită între două instituții muzeale, din Caras-Severin si Arad, prin care se valorifică patrimoniul etnografic, mai exact costumul popular autentic românesc, alături de care vor fi expuse și piese de podoabă: cepse și o salbă tradițională din monede de argint, ca elemente autentice ale Banatului de Munte.
Noaptea Europeană a Muzeelor
Sâmbătă, 13 mai 2023, ora 17:00
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș se alătură comunității muzeale europene în data de 13 mai, începând cu ora 17:00 pentru a organiza ‘’Noaptea Europeană a Muzeelor’’,devenită deja o tradiție.
Programul este următorul:
Alaiul portului popular românesc, spectacol de dansuri populare tradiționale din Banat susținute de Ansamblul ‘’Junii Gugulani’’, Ansamblul ‘’Zestrea Gugulanilor’’, Ansamblul ‘’Armenișana’’ din comuna Armeniș, Ansamblul ‘’Voința’’ din Răcăjdia, Ansamblul de Dansuri al comunei Băuțar.
Ca un mod inedit de a promova patrimoniul imaterial al Banatului de Munte fanfarele care activează în județul Caraș-Severin vor susține concerte: Fanfara Steierdorf – Anina, Fanfara ‘’Doinitorii Carașului’’ din Mercina, Fanfara din Goruia, alaturi elevii Școlii Populare de Arte „Ion Românu” din Reșița și elevii Școlii de Dans ‘’Magnum Dance’’ care vor îmbogății atmosfera printr- o reprezentație de dansuri de societate.
Expozițiile Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș sunt deschise publicului și oferă oportunitatea de a cunoaște istoria și tradițiile Banatului Montan!
Pentru a face această zi mult mai specială, pe toată durata manifestării Noaptea Europeană a Muzeelor vom pune la dispoziția vizitatorilor gratuit platforma 360º pentru momente de neuitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *