30 de ani de la cea mai sângeroasă mineriadă!

30 de ani de la cea mai sângeroasă mineriadă!

  Astăzi se împlinesc 30 de ani de la cea mai sângeroasă mineriadă, în urma căreia au murit zeci de oameni, dintre care doar șase au fost identificați și recunoscuți, iar 746 au fost răniți. La începutul anului 2015, in Februarie, dosarul Mineriadei a fost redeschis.

 Foto: TVR. Miron Cosma vorbind ortacilor Foto: TVR.ro   Miron Cosma vorbindu-le ortacilor înfierbântați!

 Mineriada a pus capăt protestului anticomunist din Piata Universității, care a început cu un miting al partidelor de dreapta din acea vreme, in Piata Aviatorilor, in 22 Aprilie. Din acea zi, manifestanții au ocupat permanent Piata Universității, după ce în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională, Iliescu i-a numit “golani”.

In 20 mai 1990, Iliescu și FSN câștiga alegerile prezidențiale și parlamentare. In Piata Universității se protesta fată de instaurarea unei puteri “neocomuniste” reprezentate de regimul Iliescu si se cerea adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara, independența Televiziunii și aflarea adevărului despre Revoluție. La acea vreme era o singură televiziune, controlată de regimul Iliescu, iar singurul ziar de opoziție era România Liberă.
In seara zilei de 13 Iunie, trei Garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroșani spre București, iar un alt tren a plecat a doua zi din Motru.
In 14 Iunie minerii conduși de Miron Cozma s-au deplasat către Piata Universității, după cum le ceruse Iliescu de la balconul Guvernului, cerându-le să o ocupe.
Ajunși in piată, minerii au ocupat balconul și au devastat sediul Ligii Studenților … La fel s-a întâmplat și la Facultatea de Litere si cea de Matematică, precum și la Institutul de arhitectură. Numeroși profesori și studenți au fost bătuți. Minerii au devastat sediile PNȚCD și PNL, ocupând și Televiziunea Română.
Toți cei “bănuiți a fi intelectuali” au fost bătuți, urcați in dubele Poliției și interogați la o unitate militară din Măgurele.
In ziua următoare, la orele prânzului, minerii au fost urcați în autobuze și transportați la RomExpo, unde Iliescu le a mulțumit, după aceea au fost conduși la trenurile care îi așteptau in Gara de Nord și transportați in Valea Jiului.

Sursa foto: captura PROTV.

 In urma incidentelor sângeroase din 13-15 Iunie, au murit zeci de oameni, dintre care doar șase au fost identificați și recunoscuți. De asemenea,746 de persoane rănite, șase femei violate și peste o mie de intelectuali, studenti reținuți ilegal fac parte din bilanțul negru al evenimentelor din vara anului 1990.

Este simplu de constatat ca fără intervenția minerilor, astăzi nu am fi auzit de multe personalități politice toxice pentru România, care ar fi fost aruncate la groapa de gunoi a istoriei…

Lasă un răspuns