2025 e anul investițiilor la ministerul Mediului!

2025 e anul investițiilor la ministerul Mediului!

2025 e anul investițiilor la ministerul Mediului! Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „2025 e anul investițiilor la ministerul Mediului, pentru că banii investiți într-un viitor mai sigur și mai sănătos aduc cele mai mari beneficii atât la nivel național, cât și în comunitățile locale.

Avem în buget o creștere de 68.8% a investițiilor strategice finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru protecția mediului, managementul apei, împăduriri și reducerea riscurilor climatice, iar această creștere vine la pachet cu ambiția să derulăm proiecte verzi, care aduc mai mult bine în viețile tuturor.
Am alocat 1,2 miliarde lei pentru APĂ și modul în care ne pregătim să facem față efectelor generate de schimbările de climă, din ce în ce mai frecvente și mai intense. Ce mă interesează este să luăm măsuri din timp pentru a preveni și a reduce inundațiile și alunecările de teren, dar și pentru a asigura stocuri de materiale pentru intervenții în situațiile de urgență, ca să putem proteja viața și bunurile oamenilor din zonele cu risc de calamitate. În același timp, finanțăm Programul Național de Hidrologie și Hidrogeologie, esențial pentru managementul apei.
Citește și: 815 milioane euro pentru ca 450.000 persoane vulnerabile să beneficieze de servicii sociale
1,1 miliarde lei avem pentru protejarea mediului și a biodiversității. Continuăm să modernizăm Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, finanțăm activități necesare în ariile naturale protejate, inclusiv Delta Dunării, plătim compensații pentru pagubele cauzate de speciile protejate (urs și lup) și cofinanțăm proiecte cu finanțare externă, pentru protecția biodiversității.
În silvicultură și conservarea pădurilor investim 850 milioane lei. Folosim acești bani pentru împădurirea terenurilor degradate, înființarea de perdele forestiere, extinderea și reabilitarea drumurilor forestiere. De asemenea, continuăm să acordăm compensații pentru proprietarii de pădure care se află în zone speciale de protecție, de tip I și de tip II (cum sunt parcurile naționale), dar și să plătim despăgubiri pentru cei care au pagube provocate de fauna sălbatică.
Schimbările climatice ne dau timp limitat de reacție, așa că investim 600 milioane lei în modernizarea infrastructurii de monitorizare meteo, în elaborarea de prognoze și avertizări pentru fenomene extreme și dezvoltarea de soluții la standardele Organizației Meteorologice Mondiale.
Pentru că am auzit multe voci care arată cu degetul înspre creșterea bugetului ministerului Mediului, las scris și aici că e vorba despre o majorare antrenată de proiectele pe care le-am demarat prin PNRR. Altfel, rămân la părerea că, atunci când faci economii la investițiile pentru Mediu, e ca și când faci economie la aerul pe care îl respiri și te costă mult mai mult pagubele cauzate de lipsa investițiilor.”

Lasă un răspuns